top of page

Як подолати сум за домом?



Сумувати за домом – це природно. І досить часто може бути викликано страхом перед невідомим або смутком за всім, що залишилося позаду. У будь-якому випадку, туга за домом – це туга за знайомим – безпекою та затишком вашого старого дому, передбачуваністю старої рутини, підтримкою ваших близьких і радістю бути з ними.



Визначте джерело вашої туги за домом.


Отже, коли ви відчуваєте тривогу, депресію та ностальгію після переїзду, вам потрібно запитати себе, чи незадоволені ви своєю новою ситуацією, чи вам просто не вистачає свого старого життя. І якщо це останнє, дуже важливо усвідомити, чого саме вам не вистачає у своєму старому світі.


Підтримуйте зв’язок з рідними.


Завдяки сучасним технологіям ви можете дзвонити та надсилати повідомлення своїй родині та друзям додому, скористатися перевагами відеочатів.


Дозвольте собі сумувати.


Насправді, найкраще, якщо ви можете використати ностальгію на свою користь – подивіться на найпозитивніші сторони свого старого життя і відтворити їх у новому.


Дайте собі час,

щоб заспокоїтися після переїзду та розібратися зі своїми емоціями.


Зробіть ваше нове місце наче вдома.

Наприклад, відтворіть свій старий домашній декор, розставте улюблені книги на полицях, повісьте ті самі штори, які були у вашій старій спальні тощо. Зосередьтеся на предметах із високою сентиментністю (фотографії, сувеніри).


Зробіть свій новий розпорядок максимально схожим на старий,

щоб повернути у ваше життя відчуття нормальності – лягайте спати й прокидайтеся в той самий час, що й раніше, їжте в один і той же час, проводьте свій день у так само, як ви робили до переїзду тощо. Зберігайте традиції (ходіть у кіно щосуботи ввечері, готуйте особливу їжу щонеділі тощо), щоб ви могли відчувати спокій, знаючи, що все як має бути.


Пізнайте своє нове життя.

Наприклад, вийдіть з дому та досліджуйте свою нову місцевість – знайдіть ключові місця поблизу, відвідайте визначні пам’ятки, найближчі ресторани.


Приєднайтеся до клубів та організацій,

присвячених тому, чим ви захоплюєтесь, беріть участь у громадській діяльності та волонтерській підтримці. Легко будувати стосунки навколо спільних інтересів.


Якщо вам потрібна психологічна допомога та підтримка, ви можете звернутися до мене!






16 переглядів0 коментарів

Останні пости

Дивитися всі
bottom of page