top of page

Ігнорування



Чому люди можуть ігнорувати? - Ігнорування – це форма психологічного захисту від дратівливих факторів. Вона допомагає людині адаптуватися до неприємних ситуацій чи контактів, оскільки у арсеналі може не бути інших засобів захисту чи стратегій поведінки.


Ігнорування у спілкуванні з іншими людьми може діяти як метод впливу на поведінку інших.


У деяких випадках ігнорування може бути не тільки доречним, але й корисним. Наприклад, якщо людина живе біля проїжджої частини, з часом вона просто перестає помічати звуки транспорту, психіка на них не реагує, підлаштовується під них і ігнорує. Дратівливі звуки відходять на другий план і перестають доставляти дискомфорт. Але все стає набагато складніше, якщо людина вибирає ігнорування як стратегію поведінки у спілкуванні з іншими людьми.


Наприклад, людина може ігнорувати неприємні дії оточуючих, тому що боїться вступати в прямі діалоги і вважає за краще уникати конфліктних ситуацій. А коли впоратися з негативними емоціями стає дуже важко, вона може просто припинити стосунки без пояснень, ігноруючи та уникаючи того, хто викликав ці емоції.


Такий спосіб ігнорування небезпечний для самого "ігноруючого" через ризик виникнення психосоматичних симптомів. Коли виникають негативні емоції, вони мають важливе значення для побудови кордонів з людьми та у випадку ігнорування залишаються без відповіді, пригніченими чи придушеними. Згодом це може призвести до психосоматичних захворювань. А також ця стратегія не сприяє поліпшенню відносин з іншими людьми, вона часто призводить до того, що відносини руйнуються. Тому що один учасник змушений постійно щось терпіти, а інший може просто не знати, що партнеру щось неприємно.


Ігнорування інших людей може бути обрано людиною як засіб вираження пасивної агресії.



Наприклад, людина не може прямо говорити про свої неприємні ситуації, образи і намагається показати іншим, ігноруючи, наскільки сильно вона постраждала чи образилась. Більш того, коли ви прямо запитуєте людину: «Що з тобою? Ви образилися?" - відповідь зазвичай негативна. Це означає, що оточуючі таку людину люди отримують різні вербальні та невербальні повідомлення.


Ігноруючий, як невіглас може не знати, який дискомфорт викликає його поведінка в інших. Людина несвідомо, автоматично, психологічно занурюється в стан скривдженої дитини і очікує, що «батько» сам вгадає його почуття і втішить.


Ігнорування також може діяти як метод психологічного насильства з метою маніпулювання поведінкою інших.



У цьому випадку ігноруючий свідомо обирає таку стратегію поведінки, щоб завдати жертві максимальний дискомфорт, змусити її робити те, що їй потрібно для досягнення поставлених цілей.


Людина може ігнорувати когось, якщо його метою є піднестись та продемонструвати свою надмірність.


Цим методом часто користуються нарцисичні особистості. Таким чином вони демонструють неприйняття та знехтування, оскільки самі бояться бути відкинутими та знехтуваними, то вони відкидають і нехтують першим.


А іноді яблуко - це просто яблуко. Людина ігнорує те, що не цікавить її або тих, хто їй не цікавий.


Можна виділити наступні причини ігнорування:


  • Психотравма дитинства. Дитину ігнорували важливі дорослі, і вона нічого не могла з цим вдіяти. Таким чином він може почати ігнорувати свої внутрішні почуття і перестати шукати відповіді в інших. Закриває та ігнорує контакти з іншими людьми.

  • Скромний арсенал стратегій поведінки. Людина може просто не знати, як поводитися по-іншому, ігнорування - це єдиний спосіб проявити свої емоції і продемонструвати свої почуття. Ігноруючий може не мати досвіду побудови здорових стосунків, де ви можете безпечно говорити про свої почуття та вести переговори зі своїм партнером.

  • Ігнорування може бути симптомом психічних розладів. Наприклад, людина, яка страждає нарцисичним розладом особистості, може використовувати ігнорування у своїх стосунках з іншими людьми.

  • Ігнорування може бути ознакою психопатології. Наприклад, психопат, який не може зрозуміти, через що проходить інша людина, може свідомо і без жалю використовувати ігнорування, щоб отримати те, що він хоче.

  • Ігнорування може бути результатом втрати інтересу до чогось або до когось.

  • Ігнорування може бути способом уникнути зіткнення з неприємними емоціями, почуттями та переживаннями.

  • Ігнорування може бути інструментом маніпулювання іншими.


Який ефект має ігнорування людини?


Як бачите, мотиви та причини ігнорування можуть бути абсолютно різними. Але що робити, якщо ви виявилися тією людиною, яку ігнорують?


Кожен потребує визнання та емоційної реакції з боку інших, і це нормально. Наприклад, діти, якими нехтують батьки, можуть надмірно балуватись або порушувати правила, щоб отримати емоційну реакцію батьків, хай навіть негативну. Таким чином діти привертають увагу батьків.


Тож ми бачимо, що відповіддю на ігнорування може бути агресія у відповідь, щоб отримати відповідну увагу. Ми не кажемо, що це хороша чи погана стратегія поведінки, це одна з можливих реакцій, обраних несвідомо.


На прикладі дітей ми бачимо, як важко людям терпіти ігнорування. Був проведений ряд експериментів, в яких здійснювався лише необхідний догляд за дітьми, але при цьому не було емоційної реакції на них. Результати такого експерименту були жахливими: діти погано набирали вагу, відставали в розвитку, а деякі навіть гинули.


Ігнорована людина може впасти в глибоку депресію, замкнутися в собі, важко переносити відсутність емоційної реакції. Можуть розвинутися важкі стани, психічні розлади.



Що робити, якщо вас ігнорують?

Перш за все, необхідно проаналізувати свій психічний стан, викликаний ігноруванням. Дивитися за собою. Якщо ситуація вимагає допомоги фахівців, зверніться до психолога або психіатра. Потрібно звернути увагу на те, що якщо з вами щось відбувається, то десь ви це дозволили, ви десь дали зрозуміти іншому, що з вами так можна. Це до того, що ви маєте знати себе та свої здорові межі.


Перш ніж щось робити щодо ігноруючого невігласа, вам потрібно з’ясувати, чи справді вас ігнорують, чи ви самі інтерпретуєте дії цієї людини як нехтування та ігнорування, а насправді самі не поважаєте меж іншого.


Наприклад, ви написали людині повідомлення, на яке вона не відповіла, пояснивши, що вона зайнята на роботі з 09:00 до 21:00 і не може з вами спілкуватися. Ви ігноруєте обмеження свого партнера, продовжуєте надсилати повідомлення протягом цього періоду часу та щоразу обурюєтесь, що не отримуєте відповіді.


У цьому випадку ви можете не помітити, що самі ігноруєте потреби та обмеження свого партнера, проектуючи на нього своє ігнорування.


Якщо, проаналізувавши свої стосунки з людиною, ви прийшли до висновку, що вас дійсно ігнорують, ваше завдання — спробувати встановити кордони.


Як побудувати кордони з невігласом, котрий вас ігнорує?


Ви можете:


  • Сказати людині, як на вас впливає ігнорування з її боку: «Я помічаю, що ти ігноруєш мене, це викликає у мене дискомфорт і негатив.

  • Скажіть, що б ви хотіли замість цього: «Я б хотів, щоб ви припинили мене ігнорувати».

  • Якщо ця людина продовжує доставляти вам дискомфорт, ви можете сказати, що станеться, якщо вона не перестане робити те, що вам не подобається: «Якщо ти будеш продовжувати мене ігнорувати, мені доведеться повністю припинити з тобою спілкування».

  • Якщо це не вплинуло на людину, ваше завдання виконати обіцяне.


Іноді не вдається відразу побудувати власні міцні межі і потрібна допомога стороннього фахівця.

28 переглядів0 коментарів

Останні пости

Дивитися всі
bottom of page